Samedi, 24 octobre 2020, 11:54:13
Visiteurs: 377 (775482)
home mail search login
MoldovaDOC abonnement

Lauri de victorie la Concursul Impreuna pentru Natura...

« derriиre

Lauri de victorie la Concursul Impreuna pentru Natura

La finele acestei veri, un grup de elevi din Republica Moldova, reprezentand Rezervatia Naturala Padurea Domneasca, a participat la etapa internationala a celei de-a III-a editii a Concursului Impreuna pentru Natura, desfasurat in Parcul Natural Muntii Maramuresului, Romania. Competitia a constituit pentru participanti o lectie practica inestimabila de instruire ecologica si educatie civica. Concursul a fost organizat de catre Asociatia Ecosophia, cu sediul la Bucuresti, sub patronajul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania, in colaborare cu Regia Nationala a Padurilor Romsilva. Din echipa Silva Regia a Republicii Moldova au facut parte 11 elevi, cu varsta de 10-14 ani, bine pregatiti, ambitiosi, capabili, descurcareti, inventivi calitati esentiale pe care trebuie sa le posede cei care aspira sa obtina laurii victoriei.

Intrecerea s-a desfasurat in 3 etape, la fiecare din ele urmarindu-se mai multe scopuri: educativ, instructiv si, bineinteles, distractiv, fapt care a incins spiritele si i-a mobilizat pe participanti.

Prima etapa, denumita Ecologizarea, a inclus colectarea gunoaielor lasate de turisti in padure. Membrii echipelor au adunat, timp de o ora, in saci diferiti, sticla, plasticul, hartia si fierul. Cantariti in prezenta juriului, sacii cu deseuri au adus concurentilor un anumit numar de puncte. Silva Regia a dat dovada de operativitate si pricepere, acumuland astfel punctajul de calificare pentru urmatoarea etapa.

In cadrul etapei a II-a de concurs, membrii echipei au facut o prezentare a Rezervatiei Naturale Padurea Domneasca, a valorilor culturale, naturale si ecologice existente in zona respectiva. Apoi, conform programului adoptat, echipa a formulat o opinie generala privind personalitatea care poate fi desemnata drept cel mai mare roman al tuturor timpurilor (optiunea lor politicianul si savantul basarabean Ion Inculet), prezentand argumentele de rigoare. Si la acest capitol tinerii din Moldova s-au descurcat excelent, gratie cunostintelor temeinice si modului original de abordare a faptelor istorice.

Cea de-a III-a etapa s-a consumat intr-un anturaj de basm, cu personaje de poveste bine cunoscute copiilor: Capcaunul, Zana Padurilor, Omul cu semne, Spiridus etc. Misiunea concurentilor consta in salvarea naturii prin redobandirea unuia dintre cele 5 obiecte magice furate de Capcaun, acestea avand proprietati miraculoase de regenerare a Naturii. Fara cunostinte profunde in domeniul geografiei, o buna orientare in timp si in spatiu, cunoasterea plantelor, animalelor, tipurilor de roci care formau landsaftul alpin, nu aveai nici o sansa sa gasesti asa-zisa piatra magica.

Este de nedescris bucuria si emotiile membrilor echipei Silva Regia, care au reusit sa smulga victoria, obtinand Premiul I, in pofida faptului ca echipa adversara a fost una bine pregatita, avand la activ 3 victorii obtinute in fazele preliminare. Concurentii din Moldova considera ca le-a purtat noroc mascota Reciclita, pe care au confectionat-o din deseuri, dar si sloganul Toti pentru Natura, Natura pentru Toti, apreciat inalt de juriu si de oaspetii concursului.

Participantii au trait clipe de neuitat si o experienta unica, folosind orice clipa disponibila pentru a vizita zona si imprejurimile ei, neratand sansa de a stabili noi contacte cu colegii lor din Romania.

Potrivit afirmatiei doctorandei Victoria Covali, reprezentant oficial al Rezervatiei Naturale Padurea Domneasca, membru al ATCM Pro-Stiinta, un concurs similar va fi organizat si in Republica Moldova. In acest scop a fost elaborat un program de colaborare cu TVR 1 si Asociatia Ecosophia. Urmeaza sa fie concretizate toate momentele organizatorice, astfel ca deja in anul viitor concursul sa fie desfasurat la noi in republica.

Mentionam ca ideea concursului a fost promovata si sustinuta de catre posturile nationale de televiziune TVR 1 si TVR International, in cadrul unei emisiuni avand acelasi sugestiv generic Impreuna pentru Natura.

Violeta PANUS, serviciul de presa al ATCM Pro-Stiinta.

   

   19.09.2006

« derriиre

New Zeland meds


     Powered by Zet-Design